چه برنجی بخریم؟برنج قوت اصلی مردم ایران است و همیشه بهترین نوع آن را پرورش داده و مصرف کرده اند. در این سال ها به دلیل واردات بی حساب و کتاب، قیمت بالای برنج اصیل ایرانی و پایین آمدن قدرت خرید باعث شده تا مردم به سختی بتوانند این محصول اصیل ایرانی را بر سر سفره های خود داشته باشند. از سویی دیگر دلالانی در بازار وجود دارند که اقدام به خرید این محصول از کشاورزان کرده و سپس انواع و اقسام نام های تجاری را بر روی آن میگذارند.
به همین دلیل هنگام خرید آن با نام ها و اسامی گوناگونی مواجه می شویم و همین امر باعث سرگردانی خواهد شد. عده ای نیز بی انصافی را به نهایت رسانده و برنج های اصیل ایرانی را با نوع خارجی آن ترکیب کرده و به فروش می رسانند. اما آنچه مسلم است برنج گیلان و مازندران از آن دست محصولاتی است که همواره کیفیت داشته و نوع خارجی توان رقابت با آنها را ندارد.
برنجی که در این دو استان به عمل می آید در همه جای ایران طرفدار دارد. دلیل آن نیز واضح است اگر سفری به استان گیلان داشته باشید و از کنار شالیزار و یا کارخانه برنجکوبی عبور کنید، محال است عطر آن را حس نکنید و یک نفس عمیق نکشید. زمانی که مهمان یکی از این خانه ها می شوید با غذاهای گران قیمت و عجیب و غریب مواجه نخواهید شد. کافی است تا مقداری از برنج پخته شده را خالی بخورید تا طعم واقعی و بی نظیر آن را حس کنید. این محصول استان های شمالی چنان در طعم، عطر و ماندگاری قوی هستند که به سختی بتوان از کنار آن گذشت چه رسد به اینکه بخواهید جایگزینی برای آنها پیدا کنید آن هم از نوع پاکستانی و هندی و … . مهم نیست برنج ایرانی را کته بپزید و یا آبکش، با املت بخورید یا کباب، در هر صورت عطر و مزه آن بی نظیر است و فضای خانه را پر خواهد کرد. هیچ چیز را نمی توان جایگزین آن کرد.
برای خرید این محصول قبل از هر چیز باید با انواع آن باشید در غیر این صورت به راحتی فریب خواهید خورد. این محصول در یک تقسیم بندی به دو گروه اصلی دیررس و زودرس تقسیم می شود. در استان گیلان کشاورزان بیشتر به سراغ کشت انواع دیررس آن می روند. آنها برنج را در اوایل بهار می کارند و در تابستان درو می کنند. از انواع برنج های مرغوب استان گیلان که حتما نام آن را نیز شنیده اید می توان به نوع هاشمی اشاره کرد. از آن جهت به آن هاشمی می گویند چون اولین بار توسط آقای هاشمی در استان گیلان کشت شد. از ویژگی های این محصول می توان به ساقه های بلند و ظریف آن اشاره کرد و همین امر سبب می شود تا کرم ساقه خوار به سختی در آن لانه گزینی کند و در نتیجه از میزان سم کمتری برای پرورش آن استفاده می شود.
این محصول قد بلندتر از سایر انواع برنج های دیگر است و از آن به عنوان محصولی پر بازده یاد می شود به همین دلیل ، برای کاشت این محصول زمین باید قوی باشد تا بتواند خوشه های آن را سرپا نگه دارد. ظاهری چاق و تپل داشته و رنگ آن سفید مایل به کرم است. زمانی که پخت می شود بر حجم آن افزوده می شود و اصطلاحا ری میکند. عطر، طعم، شکل ظاهری و ماندگاری پس از پخت آن را به محصولی پرطرفدار در بین کشاورزان و مصرف کنندگان تبدیل کرده است. مبدا و اصل این محصول به برنج بینام بازمی گردد که به عنوان یکی از محصولات پربازده از آن یاد می شود. طول آن به صورت خام به هفت تا هشت میلیمتر می رسد. باید بدانید که کاشت این محصول محدود و منحصر به استان گیلان نبوده و در استان های مازندران و گلستان نیز کشت می شود.
برنج طارم از دیگر انواع محصولات مرغوب در این زمینه است. این محصول اصالتا اهل طارم است. طارم شهرستانی است در استان زنجان. آب و هوای این استان از رطوبت کمتری برخوردار است در نتیجه احتمال بروز بیماری های قارچی نیز به حداقل می رسد و همین امر کافی است تا سم کمتری جهت حفظ محصول استفاده شود. از انواع این محصول می توان به مانند طارم دیلمانی، طارم هاشمی، طارم محلی، طارم سنگی،طارم صدری و … اشاره کرد. اسامی مختلفی که برای آن در نظر گرفته می شود مربوط به منطقه کشت و یا نام کشاورز است، اما به طور کلی از نظر کیفیت در یک سطح قرار دارند. در صورت برخورداری از میزان مناسب نور خورشید و حاصلخیزی زمین محصولی که در نهایت برداشت می شود از کیفیت مطلوبی در ظاهر و هنگام پخت برخوردار خواهد بود. به دلیل کیفیت در طعم، رنگ و پخت شالیکاران شمالی بخصوص در مازندران نیز اقدام به کشت این محصول می کنند.
از انواع مرغوب آن می توان به طارم هاشمی اشاره کرد. منظور از طارم هاشمی این است که بذرهای این دو محصول با هم ترکیب شده و سپس کاشت و برداشت می شوند، نه اینکه پس از برداشت با یکدیگر ترکیب شوند. رنگ برنج طارم سفید مایل به کرم است. عطر خوبی داشته و پس از پخت ری می کند. در حال حاضر می توان گفت استان مازندزان بیش سایر استان های دیگر اقدام به کشت طارم هاشمی می کند و نسبت به سایر برنج های دیگر در مازندران از کیفیت مطلوبی برخوردار است. استفاده از بذر این محصول در کشت دوم نیز رایج است. پس از چین اول کشاورزان اقدام به کشت دوم در اواسط و یا اواخر تابستان نموده و محصول را در اواسط پاییز درو می کنند. طارم کشت دوم نیز دارای عطر و طعم خوبی است و طرفداران خاص خود را دارد. استفاده از بذرهای زود بازده برای کشت دوم بسیار رایج است.
خرید برنج فجر
یکی از انواع پر محصول برنج می توان به فجر اشاره کرد. این محصول از کیفیت مطلوبی برخوردار است و بیشتر در استان مازندران و در شهرهای آمل و فریدونکنار اقدام به کاشت،داشت و برداشت آن می کنند. از این محصول به عنوان یک برنج اصلاح شده یاد می شود چرا که برای بهره وری بیشتر اصلاحات ژنتیکی بر روی آن انجام شده است. از جمله مشخصات این محصول می توان به این موارد اشاره کرد. دانه های آن از اندازه متوسطی برخوردار است و به طور کلی نسبت به سایر برنج های دیگر ریز است. دانه ها به رنگ سفید بوده و می توان گفت تا حدودی تیره نیز هستند. یکی از ویژگی های محصولات پربازده این است که عطر برنج های محلی را ندارند که این مورد در رابطه با این محصول نیز صدق می کند. خنجری بودن دانه های آن و قیمت مناسب از بارزترین ویژگی این محصول به شمار می آید.
اگر به دنبال برنجی هستید که بتوانید با قیمتی مناسب آن را تهیه کرده و در مراسم های مختلف مورد استفاده قرار دهید، برنج شیرودی میتواند انتخاب مناسبی باشد. این محصول نیز جزء اقلام پرمحصول بوده و از نظر ظاهری به هاشمی شباهت دارد به همین دلیل تشخیص دادن آن نیاز به مهارت و تجربه دارد. چون به راحتی قابل ترکیب کردن هستند. . به لحاظ کیفیت در طعم و پخت در رتبه اول قرار ندارد اما حد مطلوب و قابل قبولی دارد. بهرحال خرید این محصول بسیار بهتر از انواع خارجی آن است. کاشت این محصول در استان مازندران بیش از سایر نقاط دیگر رواج دارد. در آمل، چالوس و تنکابن به کشت این محصول می پردازند.