کولپوسکوپی یک روش جهت مشاهده و تشخیص بیماری در سطح ناحیه ژنیتال زنان (مثل دهانه رحم، واژن، فرج)، توسط یک منبع نوری و میکروسکوپ می باشد.کولپوسکوپی از جمله روش هایی است که به بررسی دقیق رحم، واژن و قسمت های خارجی اندام های تناسلی می پردازد. این روش که با استفاده از دستگاهی به نام کوپلوسکوپ انجام می شود، امکان بررسی هر گونه ناهنجاری در سایر قسمت های بدن و بررسی نتایج تست پاپ اسمیر را نیز فراهم می کند.معمولا حین انجام کولپوسکوپی، بیوپسی از بافت جهت بررسی های بیشتر زیر میکروسکوپ نیز انجام خواهد شد. هدف از انجام این کار این است که، پاپ اسمیر تست غربالگری است که تنها به بررسی سلول ها می پردازد و به تعیین محل دقیق اختلال و ناهنجاری کمک نمی کند.
به همین خاطر، انجام همزان بیوپسی حین کولپوسکوپی باعث می شود تا میزان صحت تشخیص بالا برود.
کولپوسکوپی
کولپوسکوپی
کاربرد کولپوسکوپی
پزشکان جهت تشخیص سرطان در نواحی تناسلی، مخصوصاً بعد از نتیجه غیر طبیعی تست پاپ اسمیر ، از این روش بهره می گیرند.
پزشک همچنین برای گرفتن نمونه (بایوپسی) از بافت خاصی که ظاهر غیر طبیعی دارد، از این روش استفاده می کند.
این روش همچنین برای تشخیص علت ورم یا عفونت، تشخیص غدد خوش خیم یا سرطانی و آسیب های وارده به نواحی دهانه رحم ، واژن و فرج می باشد.
دهانه رحم (Cervix) : قسمت پایینی و باریک رحم که بین مثانه و مقعد قرار داشته و کانالی را شکل می دهد که به داخل واژن باز شده و به قسمت های بیرونی بدن می رسد.
واژن (Vagina) : مجرایی است که محل عبور و خروج مایعات از رحم به بیرون و از بیرون به رحم می باشد. واژن دهانه رحم را به فرج (vulva) وصل می کند.
به دلیل حساسیت بالای این روش، نیاز است اطمینان حاصل کنید که پزشکتان در انجام این روش تبحر لازم داشته باشد.
کولپوسکوپی
کولپوسکوپی
عوارض کولپوسکوپی
این روش نسبتاً بی خطر و ایمن می باشد. خطرات عمده در این روش شامل خونریزی، عفونت و درد های شکمی و لگنی می باشد. کولپوسکوپی در زمان بارداری، موجب پیچیدگی هایی در روند بارداری، مثل زایمان زود رس می شود.
گرچه این روش به طور بالقوه توانایی نمونه گرفتن از بافت ناسالم در بیمار را برای پزشک فراهم می کند، همیشه این احتمال وجود دارد که در آزمایشگاه، تشخیص مشکل امکان پذیر نباشد. و یا اینکه نمونه از بافت مربوطه، گرفته نشود.
هزینه کولپوسکوپی
با توجه به پیچیدگی و حساسیت و قطعیت این روش و نیاز به تبحر پزشک در این روش، هزینه آن به نسبت سایر روش های قدیمی کمی بالاتر می باشد. با این حال با توجه به بیمه درمانی و مرکز درمانی هزینه ها متفاوت است.
اقدامات قبل از کولپوسکوپی
آماده شدن برای کولپوسکوپی مانند آماده شدن برای آزمایشات زنانه دیگر است.
– پزشک توضیحاتی راجع به این روش به بیمار داده و بیمار می تواند سوالات خود را از پزشک بپرسد.
– ممکن است نیاز به امضای برگه رضایت نامه برای انجام این روش باشد. برگه رضایت نامه را به دقت بخوانید و در صورتی که موردی ابهام آمیز وجود دارد، بپرسید.
– به طور کلی نیازی به آمادگی های خاصی مانند استفاده از آرام بخش و نخوردن غذا برای مدت طولانی نیست. در صورتی که بایوپسی تحت بیهوشی کامل صورت گیرد، ممکن است نیاز به نخوردن غذا از ساعاتی مشخص قبل از آزمایش باشد.
– در صورتی که باردارید یا مشکوک به بارداری می باشید پزشک را در جریان بگذارید.
– در صورتی که به موارد خاصی مثل لاتکس، چسب، ید، و یا داروهای بیهوشی حساسیت دارید، پزشک را در جریان بگذارید.
– تمامی داروهایی که مصرف می کنید (تجویزی یا بدون نسخه) و حتی داروهای گیاهی را به پزشک اطلاع دهید.
– این روش در زمان های غیر از قاعدگی صورت می گیرد.
– از ۲۴ ساعت قبل از این روش، از دوش گرفتن، مقاربت جنسی، داروهای واژنی و تامپون خودداری کنید.
– در صورتی که به دارو هایی نظیر استامینوفن و … حساسیت ندارید، احتمالاً پزشکتان یک ساعت قبل از این عمل، برای پیشگیری از درد به شما مسکن تجویز می کند. آسپیرین و ایبوپروفن نیز مورد استفاده قرار می گیرند ولی به دلیل خاصیت رقیق کنندگی خون، موجب افزایش خونریزی می شوند.
– در صورت داشتن شرایط خاص احتمالاً موارد مراقبتی دیگری به بیمار گوشزد می شود.
کولپوسکوپی
کولپوسکوپی
آیا کولپوسکوپی درد دارد ؟
ار بیمار خواسته می شود که لباس زیر خود را در آورده و در میز یا همان تخت آزمایش دراز بکشد و پاهای خود را در جایگاه مناسب قرار دهد. این روش نهایتاً تا ۳۰ دقیقه طول می کشد.
پزشک یک ذره بین (speculum ) را وارد واژن کرده و برای روان کردن ناحیه فقط از آب استفاده می کند. زیرا در صورتی که از ژل های مخصوص استفاده شود ممکن است جواب آزمایشات نمونه های گرفته شده را تحت تاثیر قرار دهد. این ذره بین در طول انجام این روش در جای خود باقی می ماند.
– پزشک واژن و دهانه رحم را با لنز بزرگنمایی مشاهده می کند. دستیار پزشک در صورت لزوم از محلول سالین ( آب و نمک) برای مرطوب کردن سطح واژن استفاده می کند. این محلول عموماً احساس خنکی ایجاد می کند.
– سریعاً بعد از معاینه، دهانه رحم با استیک اسید (ACETIC ACID (شستشو داده می شود که باز احساس خنکی ایجاد می کند. این اسید محل را نمی سوزاند و محیط را برای معاینه مجدد توسط پزشک و انجام بایوپسی آماده می کند.
– برای دیدن مناطق خاصی در رحم مانند دهانه رحم نیاز به محلول های خاصی می باشد. محلول ایودین ((IODINE در بیشتر موارد استفاده شده که احساس خنکی ایجاد می کند و صدمه ای وارد نمی کند.
– بایوپسی : در صورتی که هرگونه ظاهر غیر طبیعی ای مشاهده شود، پزشک بایوپسی (گرفتن نمونه از بافت مورد نظر ) انجام خواهد داد. بیمار ممکن است با احساس نیشگون یا درد برای مدت زمانی روبرو شود. هر نمونه ای که گرفته می شود برای انجام آزمایشات مربوطه زیر میکروسکوپ، به محیط آزمایشگاهی فرستاده می شود.
بعد از این روش نیاز است که بیمار از پد بهداشتی استفاده کند. خونریزی خفیفی به مدت ۳ تا ۵ روز ادامه می یابد. خونریزی به رنگ تیره یا گاهی اوقات سبز رنگ می باشد. این ترشحات عادی بوده و به دلیل تخلیه محلول های استفاده شده حین آزمایش می باشد. با این حال تا زمانی که خونریزی مشاهده می شود، از دوش گرفتن، مقاربت جنسی ، داروهای واژنی و یا استفاده از تامپون بپرهیزید.